Të Fundit

Aktualitete

Padrejtësia (urrejtja)

maxresdefault (1)

Padrejtësi quhet akti i shkeljes së të drejtave të njeriut që i gëzon qysh prej lindjes së tij deri në vdekje. Allahu thotë në Kur’anin famëlartë: “Mos iu afroni pasurisë së jetimit derisa ai të arrijë pjekurinë, (mund t’i afroheni) vetëm në mënyrë më të mirë, zbatoni me drejtësi masën dhe peshojën. Ne nuk ngarkojmë asnjë njeri përtej mundësive të ... Shfaq »

Këshillat e plakut të mençur

-1200-630-5db5b8c15d79e

Një njeri kur arriti moshën e pleqërisë i mblodhi djemtë e tij dhe u tha: – O djemtë e mi! Unë arrita pleqërinë dhe nga gjithë këto vite kam nxjerrë shumë mësime, prandaj o djemtë e mi, para se të vdes, dëshiroj t’ju këshilloj. – Djemtë e mi! Kjo botë është kalimtare dhe njeriu është vetëm mysafir ne te. Ju ... Shfaq »

Hajduti dhe njeriu i mençur

gettyimages-646329503-1-1567535261-1-768x544-1-696x493

Një hajdut, grabitës karvanësh, ishte pasuruar shumë duke vjedhur. Por, edhe pse kishte pasuri të madhe nuk ndihej i lumtur. Për këtë, një ditë shkoi tek një njeri i mençur me reputacion, për ta pyetur se përse nuk ishte i lumtur. Pasi e përshëndeti, i tha: – Kam ardhur të më tregosh si mund ta fitoj lumturinë. Unë kam shumë ... Shfaq »

ULQINI NË KOHËN E HAFIZ ALI ULQINAKUT

Xhamia-e-Pashes-ne-Ulqin-1719-gravure-nga-Edith-Durham-1908

Ali Riza Ulqinaku (1855-1913) (aspekte socio-gjeografike) Nga Nail   Draga Në kuadër të Perandorisë Osmane përkatësisht të Vilajetit të Shkodrës, Ulqini përjetoj zhvillimin më të madh ekonomiko-shoqëror gjatë shekujve XVIII-XIX. Të dhënat demografike dhe ekonomike të kohës dëshmojnë e Ulqini ishte qyteti kryesor i Shkodrës në bregdetin e Adriatikut. Por, pikërisht  në shek. XIX, ky qytet përjetoj një dekompozim  si në ... Shfaq »

Pse nuk e kemi gjendjen më të mirë?

deti

Ne kemi pasuri, miniera, pyje, burime të ujit. Ne kemi tokë pjellore të pa ndotur. Nuk na mungojnë as njerëzit profesionistë dhe të zgjuar, por vetëm duhet tu jepet mundësia. Ne kemi klimë shumë të këndshme e cila është begati shumë e madhe. Kush mund t’i numërojë të gjitha ato të mira që Allahu i dashur na i ka dhuruar? ... Shfaq »

Ngritja e duarve gjatë bërjes së duasë

muslims-prayer-in-mosque-642999034-5929f9545f9b58595039cf9d-scaled

Ngritja e duarve gjatë lutjes, qoftë pas namazit apo edhe jashtë tij, është një nga veprimet e lejuara fetarisht, mbase edhe është një nga sunetet e duasë, respektivisht lutjes. Në lidhje me këtë janë transmetuar mbi 50 hadithe të sakta, të cilat flasin për ngritjen e duarve gjatë lutjes. (Subulu-selam, komenti i Bulugul-meram, nga Sen’aniju). Transmetohet nga Jezid ibn Se’id ... Shfaq »

Shtatë mënyra si ta rritësh pasurinë (si ta rritësh nafakën në shtëpinë tënde)

ekologjia

Lute Zotin për falje. Allahu i madhërishëm thotë: “Kërkoni falje Zotit tuaj, se Ai vërtet falë shumë. Ai ju lëshon nga qielli shi me bollëk. Ju shumon pasurinë dhe fëmijët, ju bën të keni kopshte dhe ju jep lumenj.” (Nuh, 10-12) 2. Mbaj lidhjet familjare. Enesi r.a. transmeton: “Kush dëshiron që t’i rritet furnizimi dhe të jetojë gjatë le t’i ... Shfaq »

Këshilla të mrekullueshme për nënat

femija-duke-buzqeshur

Të dashura nëna! Para se t’i zgjoni fëmijët tuaj, uluni pranë tyre tre minuta, me zë të ulët lexojeni Ajetul-kursinë, suren el-Ihlas, el-Felek dhe en-Nas, pastaj i zgjoni butësisht, duke ua shqiptuar sa më shumë Subhanallah në vend të britmës dhe ulërimës. Oj nënë! Ulu me fëmijët tuaj para gjumit për disa minuta, thuaju se ti i don ata. Përqafoji. ... Shfaq »

Dashuria ndaj dynjasë dhe frika nga vdekja

ekologjia

Pejgamberi (savs), para kaq shekujsh, ka paralajmëruar: „Do të vijë një kohë kur popujt do të bashkohen kundër jush sikur që bashkohen dhe mblidhen njerëzit e uritur rreth sofrës!” Dikush e pyeti: „O Dërguari i Allahut, atëherë, a do të jemi ne pak?“ Ai u përgjigj: „Jo, përkundrazi! Ju atëherë do të jeni shumë, por do të jeni si shkuma të cilën ... Shfaq »

Dhënia e dorës dhe thënia “All-llahu kabull” pas namazit

dhenia-e-dores-696x387

Dhënia e dorës pas mbarimit të namazit është një akt i pëlqyer, por nuk është i detyrueshëm. Vlera është edhe më e madhe kur personat nuk kanë mundur ta përshëndesin njëri-tjetrin para se të falin namazin. Duke u përshëndetur dhe duke ia dhënë dorën njëri-tjetrit shtohet dashuria dhe fuqizohet afërsia ndërvëllazërore. Pas dhënies së dorës bëhet dua dhe lutje që ... Shfaq »