Të Fundit

Arkivat e Autërve: Senad Maku

ULQINI NË KOHËN E HAFIZ ALI ULQINAKUT

Xhamia-e-Pashes-ne-Ulqin-1719-gravure-nga-Edith-Durham-1908

Ali Riza Ulqinaku (1855-1913) (aspekte socio-gjeografike) Nga Nail   Draga Në kuadër të Perandorisë Osmane përkatësisht të Vilajetit të Shkodrës, Ulqini përjetoj zhvillimin më të madh ekonomiko-shoqëror gjatë shekujve XVIII-XIX. Të dhënat demografike dhe ekonomike të kohës dëshmojnë e Ulqini ishte qyteti kryesor i Shkodrës në bregdetin e Adriatikut. Por, pikërisht  në shek. XIX, ky qytet përjetoj një dekompozim  si në ... Shfaq »

Pse nuk e kemi gjendjen më të mirë?

deti

Ne kemi pasuri, miniera, pyje, burime të ujit. Ne kemi tokë pjellore të pa ndotur. Nuk na mungojnë as njerëzit profesionistë dhe të zgjuar, por vetëm duhet tu jepet mundësia. Ne kemi klimë shumë të këndshme e cila është begati shumë e madhe. Kush mund t’i numërojë të gjitha ato të mira që Allahu i dashur na i ka dhuruar? ... Shfaq »

Ngritja e duarve gjatë bërjes së duasë

muslims-prayer-in-mosque-642999034-5929f9545f9b58595039cf9d-scaled

Ngritja e duarve gjatë lutjes, qoftë pas namazit apo edhe jashtë tij, është një nga veprimet e lejuara fetarisht, mbase edhe është një nga sunetet e duasë, respektivisht lutjes. Në lidhje me këtë janë transmetuar mbi 50 hadithe të sakta, të cilat flasin për ngritjen e duarve gjatë lutjes. (Subulu-selam, komenti i Bulugul-meram, nga Sen’aniju). Transmetohet nga Jezid ibn Se’id ... Shfaq »

Shtatë mënyra si ta rritësh pasurinë (si ta rritësh nafakën në shtëpinë tënde)

ekologjia

Lute Zotin për falje. Allahu i madhërishëm thotë: “Kërkoni falje Zotit tuaj, se Ai vërtet falë shumë. Ai ju lëshon nga qielli shi me bollëk. Ju shumon pasurinë dhe fëmijët, ju bën të keni kopshte dhe ju jep lumenj.” (Nuh, 10-12) 2. Mbaj lidhjet familjare. Enesi r.a. transmeton: “Kush dëshiron që t’i rritet furnizimi dhe të jetojë gjatë le t’i ... Shfaq »

Këshilla të mrekullueshme për nënat

femija-duke-buzqeshur

Të dashura nëna! Para se t’i zgjoni fëmijët tuaj, uluni pranë tyre tre minuta, me zë të ulët lexojeni Ajetul-kursinë, suren el-Ihlas, el-Felek dhe en-Nas, pastaj i zgjoni butësisht, duke ua shqiptuar sa më shumë Subhanallah në vend të britmës dhe ulërimës. Oj nënë! Ulu me fëmijët tuaj para gjumit për disa minuta, thuaju se ti i don ata. Përqafoji. ... Shfaq »

Dashuria ndaj dynjasë dhe frika nga vdekja

ekologjia

Pejgamberi (savs), para kaq shekujsh, ka paralajmëruar: „Do të vijë një kohë kur popujt do të bashkohen kundër jush sikur që bashkohen dhe mblidhen njerëzit e uritur rreth sofrës!” Dikush e pyeti: „O Dërguari i Allahut, atëherë, a do të jemi ne pak?“ Ai u përgjigj: „Jo, përkundrazi! Ju atëherë do të jeni shumë, por do të jeni si shkuma të cilën ... Shfaq »

Dhënia e dorës dhe thënia “All-llahu kabull” pas namazit

dhenia-e-dores-696x387

Dhënia e dorës pas mbarimit të namazit është një akt i pëlqyer, por nuk është i detyrueshëm. Vlera është edhe më e madhe kur personat nuk kanë mundur ta përshëndesin njëri-tjetrin para se të falin namazin. Duke u përshëndetur dhe duke ia dhënë dorën njëri-tjetrit shtohet dashuria dhe fuqizohet afërsia ndërvëllazërore. Pas dhënies së dorës bëhet dua dhe lutje që ... Shfaq »

Tetë pyetje të zakonshme për të cilat Kurani ka dhenë përgjigje

e46d65e169a77906f2ccf7cee4889d7d

Pikëllimi me vete sjell një numër pyetjesh … pafund “pse?” Këtu në disa pyetje janë dhënë përgjigje nga Kurani. 1. Ne gjithmonë pyesim: Pse po më ndodhin sprovat? Kurani përgjigjet: Mendojnë njerëzit se do të lihen (të qetë) nëse thonë: Na kemi besuar! E që ata nuk do të vihen në sprovë? E, me të vërtetë, Ne i kemi sjellë në ... Shfaq »

TELEGRAM URIMI PËR FESTËN E FITËR BAJRAMIT

10559743_338426879639801_6465307413462275032_n

Telegram urimi Të nderuar xhematlinjë, miq dhe dashamirë. Ditët e bekuara të muajit të Ramazanit po kalojnë. Jemi në prag të festës së Fitër – Bajramit ditës teksa i kurorëzojmë ibadetet tona kur Allahu i shpërblen robët e Tij të devotshëm. Në këtë festë të madhe shpirtërore si dhe gjithmonë, të mos harrojmë që të mendojmë edhe për ata që ... Shfaq »

BAJRAMI

xhamia klleznes 6

Bajrami është rit islam, në të paraqiten pamjet e nënshtrimit dhe përuljes ndaj Allahut si dhe shumë nga kuptimet shoqërore dhe shpirtërore. Në arabisht Bajrami quhet ‘Id, që do të thotë se kthehet dhe përsëritet, dhe për çdo vit kthehet i ripërsëritur me gëzim. Po ashtu, thuhet se është emërtuar me këtë emër me shpresë që ajo (festa) t’i përsëritet ... Shfaq »